Als ware avonturier probeer jij natuurlijk ook wel eens een nieuw recept uit dat je van het internet af hebt geplukt. Hier stuit je soms op wel vier kruiden waar je een ‘handje vol’ of een ‘snufje’ van moet gebruiken. Zonde dus, om enkel voor dit recept een plastic bakje Koriander of Peterselie voor uit de schappen te pakken.

Kruiden uit eigen tuin

Tijd voor een low-budget én biologische oplossing: je eigen kruidentuintje. Kruidenplantjes zoals basilicum, munt, koriander en peterselie zijn vaak zelfs goedkoper dan een plastic bakje met geplukte kruiden en gaan, met de juiste verzorging, ook nog eens een veel langer mee! Sla de plastic verpakkingen dus over, want naast het feit dat kruidenplantjes super praktisch zijn, zorgen deze ook nog voor een sfeervolle keuken.

Stap voor stap stekken

Heb jij verschillende kruiden plantjes aangeschaft? Jouw planten plezier kun je eenvoudig en kosteloos verdrievoudigen. Diverse kruidenplantjes kun je namelijk gewoon stekken, waar jij jezelf of wellicht andere mee blij kunt maken! Kruiden als rozemarijn, bonte munt, echte salie en pepermunt zijn geschikt om op de volgende manier te stekken:

  1. Knip een stekje van de plant af van ongeveer tien centimeter. Haal de onderste blaadjes eraf en halveer de overige blaadjes. Dit doe je om de verdamping van water te beperken en het groeiproces te stimuleren.
  2. Vul een klein potje met stekgrond. Stekgrond bestaat uit een extra fijne structuur wat het vocht extra goed vasthoudt om de jonge plantjes zo snel mogelijk te laten groeien. Nu kun je het stengeltje in het stekpoeder en vervolgens in het stekgrond stoppen. Tadaa, je eerste stekje is born! Geef het stekje een beetje water en zet het in een kamerkasje. Mocht je deze niet hebben, dek het potje dan af met een plastic zakje. Easy does it!
  3. Wanneer het stekje nieuwe blaadjes begint te vormen is het tijd om het te gaan verpotten naar wat groters. Na de eerste vorst, kun je het stekje in de volle grond zetten of in het kruidenrekje plaatsen!

Of het blijft bij enkele plantjes en potjes, of je jouw tuin omtovert tot een waar kruidenparadijs heb je natuurlijk zelf in de hand! 😉 Een ding is zeker, een culinaire uitdaging ga je niet meer zomaar uit de weg!