Wanneer het buiten oploopt tot 30 graden, kan het binnenshuis net aanvoelen alsof je een kasplantje bent. Stop met het aanschaffen van ventilatoren en airco’s. Planten zijn de oplossing die gaan zorgen voor verkoeling! De volgende planten zorgen voor de meeste verkoeling in jouw huis.

  1. De nummer een die binnenshuis de temperatuur koel houdt is de Ficus Benjamina. Deze treurvijg is dan ook terug te vinden in menig vakantiehuis. Door de vele boomtoppen houdt deze boom de lucht vochtig en koel. Wil je je huis niet volplaatsen met 8 treurvijgen en een beetje diversiteit in je eigen gecreëerde ecosysteem? Koop dan een treurvijg met een dunne stam, waardoor je er andere planten zonder problemen omheen kunt plaatsen.

  2. Ficus Elastica is beter bekend als de rubberplant. Door de grote hoeveelheid bladeren en de grootte van het blad zal de luchtvochtigheid in huis enorm toenemen! De ficus elastica is daarom een blijvertje als het gaat om broeierige zomerhuizen.

    Tip: Plaats de Ficus Elastica op een lichte plek en mijd de volle zon. Zorg dat de grond vochtig blijft door de plant niet één keer veel water te geven, maar geef ‘m liever een paar keer per week kleine beetjes.

  3. De aglaonema is een top plant op meerdere vlakken. Allereerst staat de Aglaonema bekend om zijn hoge transpiratie niveau, waardoor de luchtvochtigheid in huis zal toenemen. Naast verkoeling, wordt de plant geroemd om zijn luchtzuiverende kwaliteiten. Dit heeft ook weer te maken met het grote blad. Let wel, sommige planten scheiden via de bladeren druppels af, waardoor je moet uitkijken met het plaatsen van de plant op de net kaal geschuurde houten vloer.

  4. Een tropische sfeer in een koel huis? Palmen krijgen het voor elkaar! Naast het opnemen van veel CO2, is de palm een kei in het uitstoten van zuurstof. Voor een maximaal verkoelend effect kies je een palm met groot blad. Vooral de Cycas, Livistona en de Rhapis palm zijn top voor de creatie van een luchtvochtig milieu.

Een laatste tip die wellicht wat langer zal duren voor hij zijn vruchten afwerpt is: plant een boom! Het is zo simpel als het klinkt, maar het draagt wel bij aan een afkoeling van de aarde (en dus ook jouw huis en achtertuin). Ik moet wel realistisch blijven.. Heb je een tuin aan de oostkant? Bewaar dat zaadje voor die prachtige notenboom dan maar voor een ander moment, want een boom op die plek zal helaas niet zorgen voor energiebesparing.