Komt je favoriete theetante op bezoek, heeft je oma misschien trek in een ‘taske thee’ of vind je het zelf heerlijk om af en toe te gaan ‘theeleuten’, dan is een theetuin misschien wel iets voor jou! In je eigen theetuin vind je kruiden en plantjes om een lekkere melange van te maken. Ook hier kunnen we een ‘duurzame stempel’ op plakken. Maar naast duurzaamheid verspreiden deze plantjes in jouw tuin of op jouw balkon een heerlijke geur. Hieronder een kleine opsomming van populaire planten zodat jij altijd een verse pot thee kunt zetten. 

Muntthee 

Munt is de meest gedronken thee zowel in zomer als winter! Kortom, hier wordt bijna iedereen blij van! De plant is in de meeste supermarkten te koop, maar let op: het is een woekeraar! Het wordt dan ook sterk aangeraden om de plant niet in de grond te zetten naast de andere kruiden, maar om het munt plantje in een pot te plaatsen. Plaats de pot in de zon en zorg dat de grond goed vochtig blijft. Op deze manier kan je vrijwel het hele jaar genieten van een lekkere muntthee. 

Voor een lekkere kop muntthee heb je enkel 2 à 3 takjes van de plant nodig. Het wordt vaak geserveerd met de muntblaadjes nog in de mok met wat honing. Zin in een afwisseling? Probeer dan een muntthee met kaneel en gember! Knip 2 takjes verse munt af, schil 1 schijfje gember en voeg een kaneelstokje toe. Succes! 

Kamillethee

Naast kamillethee, is de kamille plant ook een populaire plant voor in de tuin. Ook onder de ‘niet thee-drinkers’ onder ons. De bloem is namelijk een ware eye-catcher voor in jouw tuin. Kun je jouw theetuin niet nog meer uitbreiden? Dan vind je de kamillebloem ook gewoon terug in de natuur. Je kweekt de kamille plant al vanaf maart en kunt ervan genieten tot en met september. Kamillethee brengt rust! Het verlaagt namelijk de bloeddruk en zorgt voor een goede nachtrust. 

Voor een kopje kamillethee kun je enkel de bloem gebruiken. Pluk een handvol kamillebloemen om de thee van te trekken. Vooraf kun je de kamille bloemen in de zon laten drogen, of (wat in Nederland waarschijnlijk makkelijker is) laten drogen in de oven. Variatietip: voeg naast (gedroogde) kamille ook wat honing of munt toe!